Analysemogelijkheden bij de studie van geavanceerde opwerkingsprocessen voor bestraalde splijtstof.

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Analysemogelijkheden bij de studie van geavanceerde opwerkingsprocessen voor bestraalde splijtstof. / Willekens, Stijn; Van Hecke, Karen; Goethals, Patrick (Peer reviewer).

Hoboken : KdG - Karel de Grote Hogeschool, 2005. 64 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{cbbec37d19be44fcb16fa5d83ede63c8,
title = "Analysemogelijkheden bij de studie van geavanceerde opwerkingsprocessen voor bestraalde splijtstof.",
abstract = "Het PUREX-proces (Plutonium and Uranium Recovery by Extraction) is het meest gebruikte proces voor heropwerking van verbruikte splijtstof. Op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol wordt een op het PUREX-proces gebaseerd nieuw vooruitstrevend nat heropwerkingsproces van MOX ontwikkeld. Een algemeen beeld van het SCK•CEN met de belangrijkste installaties en lopende onderzoeksprojecten en de splijtstofcyclus voor kernbrandstof worden bondig besproken. Ook het nieuwe proces wordt toegelicht. Bij de ontwikkeling van dit geavanceerde scheidingsproces is het noodzakelijk dat de scheidingen opgevolgd worden met behulp van chemische analyses. Het is hierbij belangrijk te weten welke elementen (eventueel ook isotopenverdeling of oxidatietoestanden) zich op welk tijdstip op welke plaats bevinden. Methoden om actiniden en lanthaniden te detecteren en te analyseren in vloeibare stalen worden besproken. Hierbij worden werkingsprincipes, voordelen, nadelen, toepassingen en toepasbaarheid om het geavanceerde scheidingsproces op te volgen, besproken. De meest geschikte methode voor de opvolging van het ERIX-proces zal gezocht worden. De besproken analytische methoden zijn: Inductief Gekoppeld Plasma - Massa Spectrometer (ICP-MS), Thermische Ionisatie Massa Spectrometrie (TIMS), Ionenchromatografie (IC) en Capillaire Elektroforese (CE). Verder worden ook methoden besproken die gebaseerd zijn op stralingsmetingen zoals gammaspectrometrie, alfaspectrometrie en vloeibare scintillatietelling.",
keywords = "opwerking, bestraalde splijtstof, ERIX, analyse, chemische analyse, radiochemische analyse, TIMS, IC, CE, gammaspectrometrie, alfaspectrometrie, vloeibare scintillatietelling, partitioning, ICP-MS",
author = "Stijn Willekens and {Van Hecke}, Karen and Patrick Goethals",
note = "Score = 2",
year = "2005",
month = "6",
language = "English",
publisher = "KdG - Karel de Grote Hogeschool",
school = "KDG - Karel de Grote Hogeschool",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Analysemogelijkheden bij de studie van geavanceerde opwerkingsprocessen voor bestraalde splijtstof.

AU - Willekens, Stijn

AU - Van Hecke, Karen

A2 - Goethals, Patrick

N1 - Score = 2

PY - 2005/6

Y1 - 2005/6

N2 - Het PUREX-proces (Plutonium and Uranium Recovery by Extraction) is het meest gebruikte proces voor heropwerking van verbruikte splijtstof. Op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol wordt een op het PUREX-proces gebaseerd nieuw vooruitstrevend nat heropwerkingsproces van MOX ontwikkeld. Een algemeen beeld van het SCK•CEN met de belangrijkste installaties en lopende onderzoeksprojecten en de splijtstofcyclus voor kernbrandstof worden bondig besproken. Ook het nieuwe proces wordt toegelicht. Bij de ontwikkeling van dit geavanceerde scheidingsproces is het noodzakelijk dat de scheidingen opgevolgd worden met behulp van chemische analyses. Het is hierbij belangrijk te weten welke elementen (eventueel ook isotopenverdeling of oxidatietoestanden) zich op welk tijdstip op welke plaats bevinden. Methoden om actiniden en lanthaniden te detecteren en te analyseren in vloeibare stalen worden besproken. Hierbij worden werkingsprincipes, voordelen, nadelen, toepassingen en toepasbaarheid om het geavanceerde scheidingsproces op te volgen, besproken. De meest geschikte methode voor de opvolging van het ERIX-proces zal gezocht worden. De besproken analytische methoden zijn: Inductief Gekoppeld Plasma - Massa Spectrometer (ICP-MS), Thermische Ionisatie Massa Spectrometrie (TIMS), Ionenchromatografie (IC) en Capillaire Elektroforese (CE). Verder worden ook methoden besproken die gebaseerd zijn op stralingsmetingen zoals gammaspectrometrie, alfaspectrometrie en vloeibare scintillatietelling.

AB - Het PUREX-proces (Plutonium and Uranium Recovery by Extraction) is het meest gebruikte proces voor heropwerking van verbruikte splijtstof. Op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol wordt een op het PUREX-proces gebaseerd nieuw vooruitstrevend nat heropwerkingsproces van MOX ontwikkeld. Een algemeen beeld van het SCK•CEN met de belangrijkste installaties en lopende onderzoeksprojecten en de splijtstofcyclus voor kernbrandstof worden bondig besproken. Ook het nieuwe proces wordt toegelicht. Bij de ontwikkeling van dit geavanceerde scheidingsproces is het noodzakelijk dat de scheidingen opgevolgd worden met behulp van chemische analyses. Het is hierbij belangrijk te weten welke elementen (eventueel ook isotopenverdeling of oxidatietoestanden) zich op welk tijdstip op welke plaats bevinden. Methoden om actiniden en lanthaniden te detecteren en te analyseren in vloeibare stalen worden besproken. Hierbij worden werkingsprincipes, voordelen, nadelen, toepassingen en toepasbaarheid om het geavanceerde scheidingsproces op te volgen, besproken. De meest geschikte methode voor de opvolging van het ERIX-proces zal gezocht worden. De besproken analytische methoden zijn: Inductief Gekoppeld Plasma - Massa Spectrometer (ICP-MS), Thermische Ionisatie Massa Spectrometrie (TIMS), Ionenchromatografie (IC) en Capillaire Elektroforese (CE). Verder worden ook methoden besproken die gebaseerd zijn op stralingsmetingen zoals gammaspectrometrie, alfaspectrometrie en vloeibare scintillatietelling.

KW - opwerking

KW - bestraalde splijtstof

KW - ERIX

KW - analyse

KW - chemische analyse

KW - radiochemische analyse

KW - TIMS

KW - IC

KW - CE

KW - gammaspectrometrie

KW - alfaspectrometrie

KW - vloeibare scintillatietelling

KW - partitioning

KW - ICP-MS

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_28377

M3 - Master's thesis

PB - KdG - Karel de Grote Hogeschool

CY - Hoboken

ER -

ID: 271403