Bepaling van fosfor door neutronenactivering gevolgd door vloeistofscintillatietelling

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Bepaling van fosfor door neutronenactivering gevolgd door vloeistofscintillatietelling. / Verheyen, Leen; Sneyers, Liesel (Peer reviewer).

Diepenbeek, Belgium : PXL - Hogeschool PXL, 2007. 97 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{737a6e0e9c20453dbed751141b12e876,
title = "Bepaling van fosfor door neutronenactivering gevolgd door vloeistofscintillatietelling",
abstract = "Er bestaan verschillende chemische technieken om fosfor te bepalen in vloeibare en vaste stalen, maar voor deze laatste is de validatie niet altijd zo eenvoudig. De conventionele neutronenactiveringsanalyse kan ook niet gebruikt worden om een fosforbepaling uit te voeren en daarom is er gekozen voor een combinatie van NAA en vloeistofscintillatietelling. Fosfor zal bepaald worden op basis van de 31P(n,γ)32P reactie. De bestraling in de kernreactor wordt gevolgd door meting van de β--straling van 32P. Deze kan bepaald worden door het meten van de remstraling met een germianiumdetector of door het registreren van de uitgezonden β--deeltjes met een vloeistofscintillatieteller. Vertrekkende van het principe van vloeistofscintillatietelling zijn spectra weergegeven van mogelijk aanwezige interferenties. Na de bepaling van de concentratie op de conventionele manier wordt het opgenomen spectrum gestript met de gesimuleerde spectra. Vervolgens wordt de concentratie van de aanwezige fosfor bepaald. Met behulp van mengoplossingen van gekende concentraties zijn enkele simulaties uitgevoerd. Wanneer enerzijds de concentratie van elke interferentie gekend is en anderzijds een voldoende lange koeltijd ingevoegd wordt, kan het gehalte aan fosfor bepaald worden binnen een onzekerheid van 2,5 % van de gekende concentraties.",
keywords = "NAA, fosfor, vloeistofscintillatietelling, neutronenactivering",
author = "Leen Verheyen and Liesel Sneyers",
note = "Score = 2",
year = "2007",
month = jun,
day = "1",
language = "English",
publisher = "PXL - Hogeschool PXL",
school = "PXL - Hogeschool PXL",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Bepaling van fosfor door neutronenactivering gevolgd door vloeistofscintillatietelling

AU - Verheyen, Leen

A2 - Sneyers, Liesel

N1 - Score = 2

PY - 2007/6/1

Y1 - 2007/6/1

N2 - Er bestaan verschillende chemische technieken om fosfor te bepalen in vloeibare en vaste stalen, maar voor deze laatste is de validatie niet altijd zo eenvoudig. De conventionele neutronenactiveringsanalyse kan ook niet gebruikt worden om een fosforbepaling uit te voeren en daarom is er gekozen voor een combinatie van NAA en vloeistofscintillatietelling. Fosfor zal bepaald worden op basis van de 31P(n,γ)32P reactie. De bestraling in de kernreactor wordt gevolgd door meting van de β--straling van 32P. Deze kan bepaald worden door het meten van de remstraling met een germianiumdetector of door het registreren van de uitgezonden β--deeltjes met een vloeistofscintillatieteller. Vertrekkende van het principe van vloeistofscintillatietelling zijn spectra weergegeven van mogelijk aanwezige interferenties. Na de bepaling van de concentratie op de conventionele manier wordt het opgenomen spectrum gestript met de gesimuleerde spectra. Vervolgens wordt de concentratie van de aanwezige fosfor bepaald. Met behulp van mengoplossingen van gekende concentraties zijn enkele simulaties uitgevoerd. Wanneer enerzijds de concentratie van elke interferentie gekend is en anderzijds een voldoende lange koeltijd ingevoegd wordt, kan het gehalte aan fosfor bepaald worden binnen een onzekerheid van 2,5 % van de gekende concentraties.

AB - Er bestaan verschillende chemische technieken om fosfor te bepalen in vloeibare en vaste stalen, maar voor deze laatste is de validatie niet altijd zo eenvoudig. De conventionele neutronenactiveringsanalyse kan ook niet gebruikt worden om een fosforbepaling uit te voeren en daarom is er gekozen voor een combinatie van NAA en vloeistofscintillatietelling. Fosfor zal bepaald worden op basis van de 31P(n,γ)32P reactie. De bestraling in de kernreactor wordt gevolgd door meting van de β--straling van 32P. Deze kan bepaald worden door het meten van de remstraling met een germianiumdetector of door het registreren van de uitgezonden β--deeltjes met een vloeistofscintillatieteller. Vertrekkende van het principe van vloeistofscintillatietelling zijn spectra weergegeven van mogelijk aanwezige interferenties. Na de bepaling van de concentratie op de conventionele manier wordt het opgenomen spectrum gestript met de gesimuleerde spectra. Vervolgens wordt de concentratie van de aanwezige fosfor bepaald. Met behulp van mengoplossingen van gekende concentraties zijn enkele simulaties uitgevoerd. Wanneer enerzijds de concentratie van elke interferentie gekend is en anderzijds een voldoende lange koeltijd ingevoegd wordt, kan het gehalte aan fosfor bepaald worden binnen een onzekerheid van 2,5 % van de gekende concentraties.

KW - NAA

KW - fosfor

KW - vloeistofscintillatietelling

KW - neutronenactivering

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_85043

M3 - Master's thesis

PB - PXL - Hogeschool PXL

CY - Diepenbeek, Belgium

ER -

ID: 296130