De rol van calciumtransporters in uraniumopname bij Arabidopsis thaliana

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

De rol van calciumtransporters in uraniumopname bij Arabidopsis thaliana. / Wuyts, Karen; Saenen, Eline.

Universiteit Hasselt/KU Leuven, 2018. 72 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{8d57cff189f748e5831bb4577d60ddbc,
title = "De rol van calciumtransporters in uraniumopname bij Arabidopsis thaliana",
abstract = "Biosfeer Impact Studies is een onderzoeksgroep van het SCK•CEN in Mol waarbij {\'e}{\'e}n van de onderzoekslijnen gericht is op onderzoek naar de effecten van radionucliden op planten. Uranium is een natuurlijk voorkomend radionuclide en zwaar metaal. Hoewel uranium een niet-essentieel element is, wordt het net zoals essenti{\"e}le nutri{\"e}nten door planten opgenomen. Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de toxische effecten van uranium op planten, maar er is slechts weinig geweten over de opnameroute van uranium, wat van belang is voor het maken van risicoanalyses. Dit onderzoek bestudeert de mogelijke opnameroute van uranium via de calciumkanalen. Hiervoor worden 18-dagen oude Arabidopsis thaliana planten 3 dagen blootgesteld aan (i) 0, 25 of 50 μM uranium in combinatie met 30, 300 of 3000 μM calcium en (ii) 0, 25 of 50 μM uranium in combinatie met 0 of 5 mM lanthaan(III)chloride (LaCl3), i.e. een calciumkanaalinhibitor. De resultaten van het LaCl3-experiment doen vermoeden dat een te hoge LaCl3-concentratie gebruikt werd waardoor hier geen eenduidige conclusie getrokken kan worden. De resultaten doen vermoeden dat in A. thaliana uranium niet via calciumkanalen opgenomen wordt vermits er geen significant verschil in uraniumconcentratie gevonden werd bij de verschillende calciumconcentraties. Daarnaast lijkt calcium wel een invloed te hebben op de uraniumtoxiciteit waarbij A. thaliana gevoeliger is voor uranium bij lage calciumconcentratie. Er is meer onderzoek nodig om de invloed van calcium op de uraniumtoxiciteit in kaart te brengen.",
keywords = "uranium, calcium, Arabidopsis thaliana, opname, oxidatieve stress",
author = "Karen Wuyts and Eline Saenen",
note = "Score=10",
year = "2018",
month = "6",
day = "22",
language = "English",
publisher = "Universiteit Hasselt/KU Leuven",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - De rol van calciumtransporters in uraniumopname bij Arabidopsis thaliana

AU - Wuyts, Karen

AU - Saenen, Eline

N1 - Score=10

PY - 2018/6/22

Y1 - 2018/6/22

N2 - Biosfeer Impact Studies is een onderzoeksgroep van het SCK•CEN in Mol waarbij één van de onderzoekslijnen gericht is op onderzoek naar de effecten van radionucliden op planten. Uranium is een natuurlijk voorkomend radionuclide en zwaar metaal. Hoewel uranium een niet-essentieel element is, wordt het net zoals essentiële nutriënten door planten opgenomen. Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de toxische effecten van uranium op planten, maar er is slechts weinig geweten over de opnameroute van uranium, wat van belang is voor het maken van risicoanalyses. Dit onderzoek bestudeert de mogelijke opnameroute van uranium via de calciumkanalen. Hiervoor worden 18-dagen oude Arabidopsis thaliana planten 3 dagen blootgesteld aan (i) 0, 25 of 50 μM uranium in combinatie met 30, 300 of 3000 μM calcium en (ii) 0, 25 of 50 μM uranium in combinatie met 0 of 5 mM lanthaan(III)chloride (LaCl3), i.e. een calciumkanaalinhibitor. De resultaten van het LaCl3-experiment doen vermoeden dat een te hoge LaCl3-concentratie gebruikt werd waardoor hier geen eenduidige conclusie getrokken kan worden. De resultaten doen vermoeden dat in A. thaliana uranium niet via calciumkanalen opgenomen wordt vermits er geen significant verschil in uraniumconcentratie gevonden werd bij de verschillende calciumconcentraties. Daarnaast lijkt calcium wel een invloed te hebben op de uraniumtoxiciteit waarbij A. thaliana gevoeliger is voor uranium bij lage calciumconcentratie. Er is meer onderzoek nodig om de invloed van calcium op de uraniumtoxiciteit in kaart te brengen.

AB - Biosfeer Impact Studies is een onderzoeksgroep van het SCK•CEN in Mol waarbij één van de onderzoekslijnen gericht is op onderzoek naar de effecten van radionucliden op planten. Uranium is een natuurlijk voorkomend radionuclide en zwaar metaal. Hoewel uranium een niet-essentieel element is, wordt het net zoals essentiële nutriënten door planten opgenomen. Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de toxische effecten van uranium op planten, maar er is slechts weinig geweten over de opnameroute van uranium, wat van belang is voor het maken van risicoanalyses. Dit onderzoek bestudeert de mogelijke opnameroute van uranium via de calciumkanalen. Hiervoor worden 18-dagen oude Arabidopsis thaliana planten 3 dagen blootgesteld aan (i) 0, 25 of 50 μM uranium in combinatie met 30, 300 of 3000 μM calcium en (ii) 0, 25 of 50 μM uranium in combinatie met 0 of 5 mM lanthaan(III)chloride (LaCl3), i.e. een calciumkanaalinhibitor. De resultaten van het LaCl3-experiment doen vermoeden dat een te hoge LaCl3-concentratie gebruikt werd waardoor hier geen eenduidige conclusie getrokken kan worden. De resultaten doen vermoeden dat in A. thaliana uranium niet via calciumkanalen opgenomen wordt vermits er geen significant verschil in uraniumconcentratie gevonden werd bij de verschillende calciumconcentraties. Daarnaast lijkt calcium wel een invloed te hebben op de uraniumtoxiciteit waarbij A. thaliana gevoeliger is voor uranium bij lage calciumconcentratie. Er is meer onderzoek nodig om de invloed van calcium op de uraniumtoxiciteit in kaart te brengen.

KW - uranium

KW - calcium

KW - Arabidopsis thaliana

KW - opname

KW - oxidatieve stress

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/31089948

M3 - Master's thesis

PB - Universiteit Hasselt/KU Leuven

ER -

ID: 4554922