Effecten van ioniserende straling op in vitro kankercellen

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Vancouver

Bibtex - Download

@phdthesis{26d52e5972cc4237a66231e1d02e2365,
title = "Effecten van ioniserende straling op in vitro kankercellen",
abstract = "Het hadron project van het SCK•CEN heeft als doel de effecten van verschillende stralingssoorten op in vitro humane kankercellen te bestuderen. In deze masterproef werden humane prostaat adenocarcinoma kankercellen (PC3) en humane colon adenocarcinoma kankercellen (Caco-2) als in vitro model gebruikt om de effecten van X-stralen, protonen en C-ionen te analyseren. De effici{\"e}ntie van de C-ionen is beter bij de meer radioresistente PC3 prostaatkanker cellen dan bij de Caco-2 colonkanker cellen. Er kan geen besluit getrokken worden over de impact van protonstralen op PC3 prostaatkanker cellen omdat dit experiment onverwachte resultaten opleverde. Er was een lagere dosis C-ionen nodig, vergeleken met X-stralen, om eenzelfde effect (persistente G2 arrest) te verkrijgen in de PC3 cellen. Bestraling met 2 en 5 Gy X-stralen leidde tot een G2 arrest in Caco-2 colonkanker cellen die maar werd waargenomen tot 24 uur na bestraling. De bestraling met 2 Gy C-ionen op Caco-2 colonkanker cellen resulteerde daarentegen in een G2 arrest die werd waargenomen tot 48 uur na de bestraling. Een lagere dosis C-ionen induceerde dus een G2 arrest in Caco-2 cellen dat langer werd waargenomen ten opzichte van de bestraling met X-stralen.",
keywords = "hadrontherapy, PC3, Caco-2, colony survival assay, cell cycle analysis",
author = "Els Soors and Marjan Moreels and Sarah Baatout and Annelies Suetens",
note = "Score = 2",
year = "2014",
month = jun,
language = "English",
publisher = "UA - Universiteit Antwerpen",
school = "UA - Universiteit Antwerpen",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Effecten van ioniserende straling op in vitro kankercellen

AU - Soors, Els

A2 - Moreels, Marjan

A2 - Baatout, Sarah

A2 - Suetens, Annelies

N1 - Score = 2

PY - 2014/6

Y1 - 2014/6

N2 - Het hadron project van het SCK•CEN heeft als doel de effecten van verschillende stralingssoorten op in vitro humane kankercellen te bestuderen. In deze masterproef werden humane prostaat adenocarcinoma kankercellen (PC3) en humane colon adenocarcinoma kankercellen (Caco-2) als in vitro model gebruikt om de effecten van X-stralen, protonen en C-ionen te analyseren. De efficiëntie van de C-ionen is beter bij de meer radioresistente PC3 prostaatkanker cellen dan bij de Caco-2 colonkanker cellen. Er kan geen besluit getrokken worden over de impact van protonstralen op PC3 prostaatkanker cellen omdat dit experiment onverwachte resultaten opleverde. Er was een lagere dosis C-ionen nodig, vergeleken met X-stralen, om eenzelfde effect (persistente G2 arrest) te verkrijgen in de PC3 cellen. Bestraling met 2 en 5 Gy X-stralen leidde tot een G2 arrest in Caco-2 colonkanker cellen die maar werd waargenomen tot 24 uur na bestraling. De bestraling met 2 Gy C-ionen op Caco-2 colonkanker cellen resulteerde daarentegen in een G2 arrest die werd waargenomen tot 48 uur na de bestraling. Een lagere dosis C-ionen induceerde dus een G2 arrest in Caco-2 cellen dat langer werd waargenomen ten opzichte van de bestraling met X-stralen.

AB - Het hadron project van het SCK•CEN heeft als doel de effecten van verschillende stralingssoorten op in vitro humane kankercellen te bestuderen. In deze masterproef werden humane prostaat adenocarcinoma kankercellen (PC3) en humane colon adenocarcinoma kankercellen (Caco-2) als in vitro model gebruikt om de effecten van X-stralen, protonen en C-ionen te analyseren. De efficiëntie van de C-ionen is beter bij de meer radioresistente PC3 prostaatkanker cellen dan bij de Caco-2 colonkanker cellen. Er kan geen besluit getrokken worden over de impact van protonstralen op PC3 prostaatkanker cellen omdat dit experiment onverwachte resultaten opleverde. Er was een lagere dosis C-ionen nodig, vergeleken met X-stralen, om eenzelfde effect (persistente G2 arrest) te verkrijgen in de PC3 cellen. Bestraling met 2 en 5 Gy X-stralen leidde tot een G2 arrest in Caco-2 colonkanker cellen die maar werd waargenomen tot 24 uur na bestraling. De bestraling met 2 Gy C-ionen op Caco-2 colonkanker cellen resulteerde daarentegen in een G2 arrest die werd waargenomen tot 48 uur na de bestraling. Een lagere dosis C-ionen induceerde dus een G2 arrest in Caco-2 cellen dat langer werd waargenomen ten opzichte van de bestraling met X-stralen.

KW - hadrontherapy

KW - PC3

KW - Caco-2

KW - colony survival assay

KW - cell cycle analysis

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_135865

M3 - Master's thesis

PB - UA - Universiteit Antwerpen

CY - Antwerp, Belgium

ER -

ID: 276221