Grondwatermodel voor simulatie van overexploitatie-effecten in de afgesloten aquifers onder de Boom aquitard

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Standard

Grondwatermodel voor simulatie van overexploitatie-effecten in de afgesloten aquifers onder de Boom aquitard. / Gedeon, Matej; Wemaere, Isabelle; Labat, Serge.

In: Water: tijdschrift over de waterproblematiek, Vol. Jaar 2007, No. 28, 12.2007, p. 14-19.

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Harvard

Author

Bibtex - Download

@article{3c392c92482640498834124846037ccb,
title = "Grondwatermodel voor simulatie van overexploitatie-effecten in de afgesloten aquifers onder de Boom aquitard",
abstract = "Met de financi{\"e}le steun van NIRAS/ONDRAF voert het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol in het kader van performantiestudies voor de eventuele geologische berging van hoog radioactief afval o.a. hydrogeologische studies uit. Daarbij is de hydrogeologische modellering op regionale schaal {\'e}{\'e}n van de sleutelelementen. Binnen dit project wordt een nieuw transi{\"e}nt model ontwikkeld voor de modellering van overexploitatie-effecten op de diepe watervoerende lagen onder de Boom aquitard. Aangezien deze overexploitatie een grootschalig probleem is, strekt het model zich over een grote oppervlakte uit. Bijkomend is er over de diepe lagen in het algemeen en de erin plaatgrijpende langetermijn pompingen in het bijzonder sowieso al relatief weinig data beschikbaar, waardoor er meerdere vereenvoudigingen in het model gebruikt (moeten) worden. Omwille van deze vereenvoudigingen zijn niet alle in pi{\"e}zometers gemeten waterpeilen even accuraat gereproduceerd, doch de algemene trends konden wel gereproduceerd worden. Ondanks deze tekortkomingen is dit transi{\"e}nt model toch een bruikbaar instrument dat gebruikt kan worden met het oog op verdere analyses.",
keywords = "grondwater modelisatie, transient model, overexploatatie, aquifers",
author = "Matej Gedeon and Isabelle Wemaere and Serge Labat",
note = "Score = 2; Congres Watersysteemkennis 2006/2007 ; Conference date: 06-12-2007 Through 07-12-2007",
year = "2007",
month = dec,
language = "English",
volume = "Jaar 2007",
pages = "14--19",
journal = "Water: tijdschrift over de waterproblematiek",
issn = "0770-7193",
number = "28",

}

RIS - Download

TY - JOUR

T1 - Grondwatermodel voor simulatie van overexploitatie-effecten in de afgesloten aquifers onder de Boom aquitard

AU - Gedeon, Matej

AU - Wemaere, Isabelle

AU - Labat, Serge

N1 - Score = 2

PY - 2007/12

Y1 - 2007/12

N2 - Met de financiële steun van NIRAS/ONDRAF voert het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol in het kader van performantiestudies voor de eventuele geologische berging van hoog radioactief afval o.a. hydrogeologische studies uit. Daarbij is de hydrogeologische modellering op regionale schaal één van de sleutelelementen. Binnen dit project wordt een nieuw transiënt model ontwikkeld voor de modellering van overexploitatie-effecten op de diepe watervoerende lagen onder de Boom aquitard. Aangezien deze overexploitatie een grootschalig probleem is, strekt het model zich over een grote oppervlakte uit. Bijkomend is er over de diepe lagen in het algemeen en de erin plaatgrijpende langetermijn pompingen in het bijzonder sowieso al relatief weinig data beschikbaar, waardoor er meerdere vereenvoudigingen in het model gebruikt (moeten) worden. Omwille van deze vereenvoudigingen zijn niet alle in piëzometers gemeten waterpeilen even accuraat gereproduceerd, doch de algemene trends konden wel gereproduceerd worden. Ondanks deze tekortkomingen is dit transiënt model toch een bruikbaar instrument dat gebruikt kan worden met het oog op verdere analyses.

AB - Met de financiële steun van NIRAS/ONDRAF voert het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol in het kader van performantiestudies voor de eventuele geologische berging van hoog radioactief afval o.a. hydrogeologische studies uit. Daarbij is de hydrogeologische modellering op regionale schaal één van de sleutelelementen. Binnen dit project wordt een nieuw transiënt model ontwikkeld voor de modellering van overexploitatie-effecten op de diepe watervoerende lagen onder de Boom aquitard. Aangezien deze overexploitatie een grootschalig probleem is, strekt het model zich over een grote oppervlakte uit. Bijkomend is er over de diepe lagen in het algemeen en de erin plaatgrijpende langetermijn pompingen in het bijzonder sowieso al relatief weinig data beschikbaar, waardoor er meerdere vereenvoudigingen in het model gebruikt (moeten) worden. Omwille van deze vereenvoudigingen zijn niet alle in piëzometers gemeten waterpeilen even accuraat gereproduceerd, doch de algemene trends konden wel gereproduceerd worden. Ondanks deze tekortkomingen is dit transiënt model toch een bruikbaar instrument dat gebruikt kan worden met het oog op verdere analyses.

KW - grondwater modelisatie

KW - transient model

KW - overexploatatie

KW - aquifers

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_86505

UR - http://knowledgecentre.sckcen.be/so2/bibref/4792

M3 - Article

VL - Jaar 2007

SP - 14

EP - 19

JO - Water: tijdschrift over de waterproblematiek

JF - Water: tijdschrift over de waterproblematiek

SN - 0770-7193

IS - 28

T2 - Congres Watersysteemkennis 2006/2007

Y2 - 6 December 2007 through 7 December 2007

ER -

ID: 325963