Het gebruik van chipkaarten binnen de ongevalsdosimetrie

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Het gebruik van chipkaarten binnen de ongevalsdosimetrie. / Cauwels, Vanessa; Vanhavere, Filip (Peer reviewer).

Diepenbeek, Belgium : PXL - Hogeschool PXL, 2010. 128 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Harvard

Vancouver

Cauwels V, Vanhavere F. Het gebruik van chipkaarten binnen de ongevalsdosimetrie. Diepenbeek, Belgium: PXL - Hogeschool PXL, 2010. 128 p.

Author

Cauwels, Vanessa ; Vanhavere, Filip. / Het gebruik van chipkaarten binnen de ongevalsdosimetrie. Diepenbeek, Belgium : PXL - Hogeschool PXL, 2010. 128 p.

Bibtex - Download

@phdthesis{9edc5a9d6c1b4d3bb83e10bbc670ae09,
title = "Het gebruik van chipkaarten binnen de ongevalsdosimetrie",
abstract = "Ongevalsdosimetrie heeft tot doel een reconstructie te maken van de geabsorbeer-de dosis opgelopen door leden van de bevolking die betrokken zijn in een nucleair ongeval. Hiertoe kunnen materialen en voorwerpen gebruikt worden die een zeke-re gevoeligheid voor ioniserende straling vertonen en gedragen worden op het li-chaam van blootgestelde individuen. Chipkaarten zijn een mooi voorbeeld van dergelijke voorwerpen en hebben bovendien het voordeel dat nagenoeg ieder lid van de bevolking beschikt over {\'e}{\'e}n of meerdere kaarten onder de vorm van bank-kaarten, SIM-kaarten, e.d. Daarom worden binnen dit onderzoek de mogelijkheden en eigenschappen van chipkaarten als ongevalsdosimeter verder onderzocht. De eigenschappen van verschillende chipkaarten worden onderzocht aan de hand van optisch gestimuleerde luminescentie (OSL), gebruik makend van blauwe LED{\textquoteright}s. In het eerste deel van het onderzoek wordt nagegaan welk onderdeel van de OSL-curve het meest interessant is om te gebruiken binnen de dosisreconstructie. Hiertoe wordt de vorm van de OSL-curve onderzocht, signaalvervaging, de onze-kerheid op de resultaten in functie van het integratievenster en de laagst detec-teerbare dosis in functie van het integratievenster. Deze resultaten worden vervolgens verder gebruikt om eigenschappen zoals dosis-respons en sensitiviteitsveranderingen te onderzoeken, teneinde een protocol te kunnen opstellen voor het achterhalen van de geabsorbeerde dosis.",
keywords = "optisch gestimuleerde luminescentie, chipkaarten, ongevalsdosimetrie",
author = "Vanessa Cauwels and Filip Vanhavere",
note = "Score = 2",
year = "2010",
month = jun,
language = "English",
publisher = "PXL - Hogeschool PXL",
school = "PXL - Hogeschool PXL",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Het gebruik van chipkaarten binnen de ongevalsdosimetrie

AU - Cauwels, Vanessa

A2 - Vanhavere, Filip

N1 - Score = 2

PY - 2010/6

Y1 - 2010/6

N2 - Ongevalsdosimetrie heeft tot doel een reconstructie te maken van de geabsorbeer-de dosis opgelopen door leden van de bevolking die betrokken zijn in een nucleair ongeval. Hiertoe kunnen materialen en voorwerpen gebruikt worden die een zeke-re gevoeligheid voor ioniserende straling vertonen en gedragen worden op het li-chaam van blootgestelde individuen. Chipkaarten zijn een mooi voorbeeld van dergelijke voorwerpen en hebben bovendien het voordeel dat nagenoeg ieder lid van de bevolking beschikt over één of meerdere kaarten onder de vorm van bank-kaarten, SIM-kaarten, e.d. Daarom worden binnen dit onderzoek de mogelijkheden en eigenschappen van chipkaarten als ongevalsdosimeter verder onderzocht. De eigenschappen van verschillende chipkaarten worden onderzocht aan de hand van optisch gestimuleerde luminescentie (OSL), gebruik makend van blauwe LED’s. In het eerste deel van het onderzoek wordt nagegaan welk onderdeel van de OSL-curve het meest interessant is om te gebruiken binnen de dosisreconstructie. Hiertoe wordt de vorm van de OSL-curve onderzocht, signaalvervaging, de onze-kerheid op de resultaten in functie van het integratievenster en de laagst detec-teerbare dosis in functie van het integratievenster. Deze resultaten worden vervolgens verder gebruikt om eigenschappen zoals dosis-respons en sensitiviteitsveranderingen te onderzoeken, teneinde een protocol te kunnen opstellen voor het achterhalen van de geabsorbeerde dosis.

AB - Ongevalsdosimetrie heeft tot doel een reconstructie te maken van de geabsorbeer-de dosis opgelopen door leden van de bevolking die betrokken zijn in een nucleair ongeval. Hiertoe kunnen materialen en voorwerpen gebruikt worden die een zeke-re gevoeligheid voor ioniserende straling vertonen en gedragen worden op het li-chaam van blootgestelde individuen. Chipkaarten zijn een mooi voorbeeld van dergelijke voorwerpen en hebben bovendien het voordeel dat nagenoeg ieder lid van de bevolking beschikt over één of meerdere kaarten onder de vorm van bank-kaarten, SIM-kaarten, e.d. Daarom worden binnen dit onderzoek de mogelijkheden en eigenschappen van chipkaarten als ongevalsdosimeter verder onderzocht. De eigenschappen van verschillende chipkaarten worden onderzocht aan de hand van optisch gestimuleerde luminescentie (OSL), gebruik makend van blauwe LED’s. In het eerste deel van het onderzoek wordt nagegaan welk onderdeel van de OSL-curve het meest interessant is om te gebruiken binnen de dosisreconstructie. Hiertoe wordt de vorm van de OSL-curve onderzocht, signaalvervaging, de onze-kerheid op de resultaten in functie van het integratievenster en de laagst detec-teerbare dosis in functie van het integratievenster. Deze resultaten worden vervolgens verder gebruikt om eigenschappen zoals dosis-respons en sensitiviteitsveranderingen te onderzoeken, teneinde een protocol te kunnen opstellen voor het achterhalen van de geabsorbeerde dosis.

KW - optisch gestimuleerde luminescentie

KW - chipkaarten

KW - ongevalsdosimetrie

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_107998

M3 - Master's thesis

PB - PXL - Hogeschool PXL

CY - Diepenbeek, Belgium

ER -

ID: 181711