Invloed van prenatale blootstelling aan straling op veroudering van de hersenen bij de muis

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{f8f2e1f5087b4b5086523f0ef90d1bec,
title = "Invloed van prenatale blootstelling aan straling op veroudering van de hersenen bij de muis",
abstract = "Het gebruik van ioniserende X-stralen kent een stijging in de medische wereld, met een veelvoud aan technieken die gebruik maken van lage doses straling. Epidemiologisch onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan relatief lage doses van IR tussen week 8 en 15 van de zwangerschap resulteert in neurologische aandoeningen. De effecten op lange-termijn van zo’n blootstelling, alsook de onderliggende mechanismen, zijn echter niet volledig gekend, wat onderzoek naar de gecombineerde effecten van prenatale bestraling aan lage doses en veroudering noodzakelijk maakt. Deze studie evalueerde de mogelijke invloed van prenatale blootstelling aan lage doses IR op verouderingseffecten van de hersenen bij de muis. De relatie tussen prenatale straling en veroudering werd onderzocht aan de hand van gedragstesten. De gedragstesten werden uitgevoerd met zeer oude muizen, bestraald op E12 met verschillende doses. De resultaten van deze testen toonden dat oude muizen subtiele afwijkingen in gedrag vertonen, zoals een reductie in angst-gerelateerd gedrag en leergedrag. Opvallend is dat verschillen tussen de bestraalde muizen en controles vaak niet dosis-afhankelijk zijn. Vermits dit in andere studies nooit eerder werd waargenomen, vermoeden we dat dit een gevolg kan zijn van de interactie tussen veroudering en de prenatale bestraling van deze muizen.",
keywords = "Prenatale straling, veroudering, muis, gedrag, celcultuur",
author = "Marjolein Heymans and Tine Verreet and Sarah Baatout and Mieke Verslegers",
note = "Score = 2",
year = "2014",
month = "5",
day = "28",
language = "English",
publisher = "KUL - Katholieke Universiteit Leuven",
school = "KUL - Katholieke Universiteit Leuven",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Invloed van prenatale blootstelling aan straling op veroudering van de hersenen bij de muis

AU - Heymans, Marjolein

AU - Verreet, Tine

A2 - Baatout, Sarah

A2 - Verslegers, Mieke

N1 - Score = 2

PY - 2014/5/28

Y1 - 2014/5/28

N2 - Het gebruik van ioniserende X-stralen kent een stijging in de medische wereld, met een veelvoud aan technieken die gebruik maken van lage doses straling. Epidemiologisch onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan relatief lage doses van IR tussen week 8 en 15 van de zwangerschap resulteert in neurologische aandoeningen. De effecten op lange-termijn van zo’n blootstelling, alsook de onderliggende mechanismen, zijn echter niet volledig gekend, wat onderzoek naar de gecombineerde effecten van prenatale bestraling aan lage doses en veroudering noodzakelijk maakt. Deze studie evalueerde de mogelijke invloed van prenatale blootstelling aan lage doses IR op verouderingseffecten van de hersenen bij de muis. De relatie tussen prenatale straling en veroudering werd onderzocht aan de hand van gedragstesten. De gedragstesten werden uitgevoerd met zeer oude muizen, bestraald op E12 met verschillende doses. De resultaten van deze testen toonden dat oude muizen subtiele afwijkingen in gedrag vertonen, zoals een reductie in angst-gerelateerd gedrag en leergedrag. Opvallend is dat verschillen tussen de bestraalde muizen en controles vaak niet dosis-afhankelijk zijn. Vermits dit in andere studies nooit eerder werd waargenomen, vermoeden we dat dit een gevolg kan zijn van de interactie tussen veroudering en de prenatale bestraling van deze muizen.

AB - Het gebruik van ioniserende X-stralen kent een stijging in de medische wereld, met een veelvoud aan technieken die gebruik maken van lage doses straling. Epidemiologisch onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan relatief lage doses van IR tussen week 8 en 15 van de zwangerschap resulteert in neurologische aandoeningen. De effecten op lange-termijn van zo’n blootstelling, alsook de onderliggende mechanismen, zijn echter niet volledig gekend, wat onderzoek naar de gecombineerde effecten van prenatale bestraling aan lage doses en veroudering noodzakelijk maakt. Deze studie evalueerde de mogelijke invloed van prenatale blootstelling aan lage doses IR op verouderingseffecten van de hersenen bij de muis. De relatie tussen prenatale straling en veroudering werd onderzocht aan de hand van gedragstesten. De gedragstesten werden uitgevoerd met zeer oude muizen, bestraald op E12 met verschillende doses. De resultaten van deze testen toonden dat oude muizen subtiele afwijkingen in gedrag vertonen, zoals een reductie in angst-gerelateerd gedrag en leergedrag. Opvallend is dat verschillen tussen de bestraalde muizen en controles vaak niet dosis-afhankelijk zijn. Vermits dit in andere studies nooit eerder werd waargenomen, vermoeden we dat dit een gevolg kan zijn van de interactie tussen veroudering en de prenatale bestraling van deze muizen.

KW - Prenatale straling

KW - veroudering

KW - muis

KW - gedrag

KW - celcultuur

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_135421

M3 - Master's thesis

PB - KUL - Katholieke Universiteit Leuven

CY - Leuven, Belgium

ER -

ID: 272165