Onderzoek naar het fycocyaninepigment van Arthrospira sp. PCC 8005, een stralingresistente cyanobacterie, geslecteerd als voedingssupplement voor ruimtemissies.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{32f3de9c256a4406b0c76c5dda9e2b0a,
title = "Onderzoek naar het fycocyaninepigment van Arthrospira sp. PCC 8005, een stralingresistente cyanobacterie, geslecteerd als voedingssupplement voor ruimtemissies.",
abstract = "De cyanobacterie Arthrospira sp. PCC8005 wordt gebruikt voor de productie van O2 en eetbare biomassa uit afval. {\'E}en van de pigmenten geproduceerd door Arthrospira is c-fycocyanine (c-FC) dat een antioxidatieve werking vertoont en daardoor verantwoordelijk geacht wordt voor de stralingsbescherming noodzakelijk in de ruimte. Of c-FC van Arthrospira sp. PCC8005 daadwerkelijk deze eigenschappen heeft, en of dit pigment ook voldoende kan worden geproduceerd in de biomassa moet nog bewezen worden. Deze masterproef beoogde de biosynthese van c-FC van verder te karakteriseren wat betreft antioxidantactiviteiten. Er werd nagegaan of de voorloper (apo-fycocyanine) ook een aandeel heeft in de antioxidatieve eigenschappen van Arthrospira sp. PCC8005. Om de biosynthese van c-FC te karakteriseren wordt gebruik gemaakt van bio-informatica en recombinante technieken. Er blijken 7 genen verantwoordelijk te zijn voor de biosynthese van c-FC. Als eerst werd apo-fycocyanine succesvol heteroloog tot expressie gebracht in E. coli. Het UV-experiment toont aan dat E. coli m{\'e}t het CpcA-eiwit een hogere survival heeft dan E. coli zonder CpcA-eiwit. Tot slot werd de antioxidantactiviteit ervan geanalyseerd. Daarvoor werd een gestandaardiseerde antioxidantassay op punt gesteld en ge{\"i}mplementeerd. De experimentele resultaten indiceren dat het CpcA-eiwit antioxidantactiviteit heeft.",
keywords = "Arthrospira, phycocyanine, supplementary food, life support systems",
author = "Stijn Ramaekers and Nathalie Vanhoudt and Annelies Suetens and Jozef Dingemans",
note = "Score = 2",
year = "2014",
month = "6",
day = "11",
language = "English",
publisher = "UGent - Universiteit Gent",
address = "Belgium",
school = "KUL - Katholieke Universiteit Leuven , Uhasselt - Hasselt University",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Onderzoek naar het fycocyaninepigment van Arthrospira sp. PCC 8005, een stralingresistente cyanobacterie, geslecteerd als voedingssupplement voor ruimtemissies.

AU - Ramaekers, Stijn

A2 - Vanhoudt, Nathalie

A2 - Suetens, Annelies

A2 - Dingemans, Jozef

N1 - Score = 2

PY - 2014/6/11

Y1 - 2014/6/11

N2 - De cyanobacterie Arthrospira sp. PCC8005 wordt gebruikt voor de productie van O2 en eetbare biomassa uit afval. Éen van de pigmenten geproduceerd door Arthrospira is c-fycocyanine (c-FC) dat een antioxidatieve werking vertoont en daardoor verantwoordelijk geacht wordt voor de stralingsbescherming noodzakelijk in de ruimte. Of c-FC van Arthrospira sp. PCC8005 daadwerkelijk deze eigenschappen heeft, en of dit pigment ook voldoende kan worden geproduceerd in de biomassa moet nog bewezen worden. Deze masterproef beoogde de biosynthese van c-FC van verder te karakteriseren wat betreft antioxidantactiviteiten. Er werd nagegaan of de voorloper (apo-fycocyanine) ook een aandeel heeft in de antioxidatieve eigenschappen van Arthrospira sp. PCC8005. Om de biosynthese van c-FC te karakteriseren wordt gebruik gemaakt van bio-informatica en recombinante technieken. Er blijken 7 genen verantwoordelijk te zijn voor de biosynthese van c-FC. Als eerst werd apo-fycocyanine succesvol heteroloog tot expressie gebracht in E. coli. Het UV-experiment toont aan dat E. coli mét het CpcA-eiwit een hogere survival heeft dan E. coli zonder CpcA-eiwit. Tot slot werd de antioxidantactiviteit ervan geanalyseerd. Daarvoor werd een gestandaardiseerde antioxidantassay op punt gesteld en geïmplementeerd. De experimentele resultaten indiceren dat het CpcA-eiwit antioxidantactiviteit heeft.

AB - De cyanobacterie Arthrospira sp. PCC8005 wordt gebruikt voor de productie van O2 en eetbare biomassa uit afval. Éen van de pigmenten geproduceerd door Arthrospira is c-fycocyanine (c-FC) dat een antioxidatieve werking vertoont en daardoor verantwoordelijk geacht wordt voor de stralingsbescherming noodzakelijk in de ruimte. Of c-FC van Arthrospira sp. PCC8005 daadwerkelijk deze eigenschappen heeft, en of dit pigment ook voldoende kan worden geproduceerd in de biomassa moet nog bewezen worden. Deze masterproef beoogde de biosynthese van c-FC van verder te karakteriseren wat betreft antioxidantactiviteiten. Er werd nagegaan of de voorloper (apo-fycocyanine) ook een aandeel heeft in de antioxidatieve eigenschappen van Arthrospira sp. PCC8005. Om de biosynthese van c-FC te karakteriseren wordt gebruik gemaakt van bio-informatica en recombinante technieken. Er blijken 7 genen verantwoordelijk te zijn voor de biosynthese van c-FC. Als eerst werd apo-fycocyanine succesvol heteroloog tot expressie gebracht in E. coli. Het UV-experiment toont aan dat E. coli mét het CpcA-eiwit een hogere survival heeft dan E. coli zonder CpcA-eiwit. Tot slot werd de antioxidantactiviteit ervan geanalyseerd. Daarvoor werd een gestandaardiseerde antioxidantassay op punt gesteld en geïmplementeerd. De experimentele resultaten indiceren dat het CpcA-eiwit antioxidantactiviteit heeft.

KW - Arthrospira

KW - phycocyanine

KW - supplementary food

KW - life support systems

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_135860

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_135860_2

M3 - Master's thesis

PB - UGent - Universiteit Gent

CY - Hasselt, Belgium

ER -

ID: 348341