Onderzoek van Wolfraam onder extreme thermische belasting door middel van eindige elementen methode

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Onderzoek van Wolfraam onder extreme thermische belasting door middel van eindige elementen methode. / Kersemans, Mathias; Massaut, Vincent (Peer reviewer).

Ghent, Belgium : UGent - Universiteit Gent, 2008. 96 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{215d71ae58d64a9790c868c2b235fc6f,
title = "Onderzoek van Wolfraam onder extreme thermische belasting door middel van eindige elementen methode",
abstract = "De levensduur van een kernfusiemachine wordt sterk gereduceerd door het optreden van thermische schokken, ge{\"i}nduceerd tijdens de werking van de reactor, die het wandmateriaal sterk degraderen. Tot op heden wordt Wolfraam aanzien als het materiaal dat deze schokken het best kan opvangen. Doch er is slechts weinig informatie aanwezig in de literatuur omtrent de bestendigheid van Wolfraam tegen deze extreme thermische belastingen. In deze scriptie zal gepoogd worden deze thermische schokken te simuleren met behulp van eindige elementen methode, opdat een beter begrip van de optredende verschijnselen bereikt wordt. In de eerste 3 hoofdstukken zal een algemene achtergrond geschetst worden. Hoofdstuk 4 zal enkele simplistische analytische modellen behandelen alsook de noodzaak aan meer gecompliceerde berekeningsmethoden. Deze numerieke berekeningen komen aan bod in de volgende hoofdstukken. Hoofdstuk 5 start met een relatief simpele FEM simulatie met temperatuursberekeningen dewelke vergeleken worden met enerzijds literatuur en anderzijds de analytische berekeningen. Het numeriek model werd uitgebreid in hoofdstuk 6 naar een model dat vervormingen (elastisch en later plastisch) in rekening brengt. Analyses van de thermische spanningengeven enige conclusies omtrent de geschiktheid van Wolfraam. In een laatste hoofdstuk 7 wordt het numeriek model uitgebreid met eventuele degradatie en scheurvorming.",
keywords = "fusion, tungsten, FEM, thermal stresses",
author = "Mathias Kersemans and Vincent Massaut",
note = "Score = 2",
year = "2008",
month = "6",
language = "English",
publisher = "UGent - Universiteit Gent",
address = "Belgium",
school = "UGent - Universiteit Gent",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Onderzoek van Wolfraam onder extreme thermische belasting door middel van eindige elementen methode

AU - Kersemans, Mathias

A2 - Massaut, Vincent

N1 - Score = 2

PY - 2008/6

Y1 - 2008/6

N2 - De levensduur van een kernfusiemachine wordt sterk gereduceerd door het optreden van thermische schokken, geïnduceerd tijdens de werking van de reactor, die het wandmateriaal sterk degraderen. Tot op heden wordt Wolfraam aanzien als het materiaal dat deze schokken het best kan opvangen. Doch er is slechts weinig informatie aanwezig in de literatuur omtrent de bestendigheid van Wolfraam tegen deze extreme thermische belastingen. In deze scriptie zal gepoogd worden deze thermische schokken te simuleren met behulp van eindige elementen methode, opdat een beter begrip van de optredende verschijnselen bereikt wordt. In de eerste 3 hoofdstukken zal een algemene achtergrond geschetst worden. Hoofdstuk 4 zal enkele simplistische analytische modellen behandelen alsook de noodzaak aan meer gecompliceerde berekeningsmethoden. Deze numerieke berekeningen komen aan bod in de volgende hoofdstukken. Hoofdstuk 5 start met een relatief simpele FEM simulatie met temperatuursberekeningen dewelke vergeleken worden met enerzijds literatuur en anderzijds de analytische berekeningen. Het numeriek model werd uitgebreid in hoofdstuk 6 naar een model dat vervormingen (elastisch en later plastisch) in rekening brengt. Analyses van de thermische spanningengeven enige conclusies omtrent de geschiktheid van Wolfraam. In een laatste hoofdstuk 7 wordt het numeriek model uitgebreid met eventuele degradatie en scheurvorming.

AB - De levensduur van een kernfusiemachine wordt sterk gereduceerd door het optreden van thermische schokken, geïnduceerd tijdens de werking van de reactor, die het wandmateriaal sterk degraderen. Tot op heden wordt Wolfraam aanzien als het materiaal dat deze schokken het best kan opvangen. Doch er is slechts weinig informatie aanwezig in de literatuur omtrent de bestendigheid van Wolfraam tegen deze extreme thermische belastingen. In deze scriptie zal gepoogd worden deze thermische schokken te simuleren met behulp van eindige elementen methode, opdat een beter begrip van de optredende verschijnselen bereikt wordt. In de eerste 3 hoofdstukken zal een algemene achtergrond geschetst worden. Hoofdstuk 4 zal enkele simplistische analytische modellen behandelen alsook de noodzaak aan meer gecompliceerde berekeningsmethoden. Deze numerieke berekeningen komen aan bod in de volgende hoofdstukken. Hoofdstuk 5 start met een relatief simpele FEM simulatie met temperatuursberekeningen dewelke vergeleken worden met enerzijds literatuur en anderzijds de analytische berekeningen. Het numeriek model werd uitgebreid in hoofdstuk 6 naar een model dat vervormingen (elastisch en later plastisch) in rekening brengt. Analyses van de thermische spanningengeven enige conclusies omtrent de geschiktheid van Wolfraam. In een laatste hoofdstuk 7 wordt het numeriek model uitgebreid met eventuele degradatie en scheurvorming.

KW - fusion

KW - tungsten

KW - FEM

KW - thermal stresses

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_102239

M3 - Master's thesis

PB - UGent - Universiteit Gent

CY - Ghent, Belgium

ER -

ID: 230573