Ontwerp Van Een Gaussische Pulsgenerator Voor Toepassingen Bij Hoge Temperatuur En Hoog Stralingsniveau

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Bibtex - Download

@phdthesis{87829a7a52634fdf9c4eeb65649bb818,
title = "Ontwerp Van Een Gaussische Pulsgenerator Voor Toepassingen Bij Hoge Temperatuur En Hoog Stralingsniveau",
abstract = "Met het MYRRHA-project voert het SCK-CEN te Mol onderzoek uit naar de IVde-generatie kernreactoren. De koelvloeistof voor dit type reactor bestaat uit ondoorzichtig, heet (T>250°C), vloeibaar PbBi waardoor visuele inspectie van de reactor onmogelijk is. Beeldvorming aan de hand van een ultrasone camera biedt een oplossing. Het doel van deze masterproef is een Gaussische pulsgenerator te ontwerpen die deze ultrasone camera aanstuurt. Om de werking van de pulsgenerator bij hoge temperatuur en een hoge stralingsdosis te verzekeren zullen er specieke maatregelen genomen moeten worden. Zo worden er SiC- en SOI-transistors gebruikt in de plaats van klassieke, commerci{\"e}le transistors. Verder dient de vorm van de puls zo Gaussisch mogelijk te zijn om de transducer optimaal aan te sturen. De Gaussische puls wordt bekomen door eerst een sinus op te wekken aan de hand van een kruisgekoppelde kristaloscillator. Deze sinus wordt gepulseerd doorgestuurd naar een banddoorlaatlter om hier zijn Gaussische vorm te bekomen. Het signaal wordt hierna versterkt zodat een omhullingsdetectie mogelijk is om zo ongewenste zijbanden van het signaal af te knippen. De differenti{\"e}le versterker met transformator zorgt voor de vermogenversterking van het uiteindelijke signaal.",
keywords = "MYRRHA, ultrasoon, pulsgenerator, gaussisch, SiC, SOI, hoge temperatuur",
author = "Tom Jonckers and {Van Dyck}, Dimitri and Marc Schyns",
note = "Score = 2",
year = "2010",
month = jun,
day = "25",
language = "English",
publisher = "UCLL - UC Leuven-Limburg",
school = "KHLIM - Katholieke Hogeschool Limburg",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Ontwerp Van Een Gaussische Pulsgenerator Voor Toepassingen Bij Hoge Temperatuur En Hoog Stralingsniveau

AU - Jonckers, Tom

AU - Van Dyck, Dimitri

A2 - Schyns, Marc

N1 - Score = 2

PY - 2010/6/25

Y1 - 2010/6/25

N2 - Met het MYRRHA-project voert het SCK-CEN te Mol onderzoek uit naar de IVde-generatie kernreactoren. De koelvloeistof voor dit type reactor bestaat uit ondoorzichtig, heet (T>250°C), vloeibaar PbBi waardoor visuele inspectie van de reactor onmogelijk is. Beeldvorming aan de hand van een ultrasone camera biedt een oplossing. Het doel van deze masterproef is een Gaussische pulsgenerator te ontwerpen die deze ultrasone camera aanstuurt. Om de werking van de pulsgenerator bij hoge temperatuur en een hoge stralingsdosis te verzekeren zullen er specieke maatregelen genomen moeten worden. Zo worden er SiC- en SOI-transistors gebruikt in de plaats van klassieke, commerciële transistors. Verder dient de vorm van de puls zo Gaussisch mogelijk te zijn om de transducer optimaal aan te sturen. De Gaussische puls wordt bekomen door eerst een sinus op te wekken aan de hand van een kruisgekoppelde kristaloscillator. Deze sinus wordt gepulseerd doorgestuurd naar een banddoorlaatlter om hier zijn Gaussische vorm te bekomen. Het signaal wordt hierna versterkt zodat een omhullingsdetectie mogelijk is om zo ongewenste zijbanden van het signaal af te knippen. De differentiële versterker met transformator zorgt voor de vermogenversterking van het uiteindelijke signaal.

AB - Met het MYRRHA-project voert het SCK-CEN te Mol onderzoek uit naar de IVde-generatie kernreactoren. De koelvloeistof voor dit type reactor bestaat uit ondoorzichtig, heet (T>250°C), vloeibaar PbBi waardoor visuele inspectie van de reactor onmogelijk is. Beeldvorming aan de hand van een ultrasone camera biedt een oplossing. Het doel van deze masterproef is een Gaussische pulsgenerator te ontwerpen die deze ultrasone camera aanstuurt. Om de werking van de pulsgenerator bij hoge temperatuur en een hoge stralingsdosis te verzekeren zullen er specieke maatregelen genomen moeten worden. Zo worden er SiC- en SOI-transistors gebruikt in de plaats van klassieke, commerciële transistors. Verder dient de vorm van de puls zo Gaussisch mogelijk te zijn om de transducer optimaal aan te sturen. De Gaussische puls wordt bekomen door eerst een sinus op te wekken aan de hand van een kruisgekoppelde kristaloscillator. Deze sinus wordt gepulseerd doorgestuurd naar een banddoorlaatlter om hier zijn Gaussische vorm te bekomen. Het signaal wordt hierna versterkt zodat een omhullingsdetectie mogelijk is om zo ongewenste zijbanden van het signaal af te knippen. De differentiële versterker met transformator zorgt voor de vermogenversterking van het uiteindelijke signaal.

KW - MYRRHA

KW - ultrasoon

KW - pulsgenerator

KW - gaussisch

KW - SiC

KW - SOI

KW - hoge temperatuur

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_106710

M3 - Master's thesis

PB - UCLL - UC Leuven-Limburg

CY - Hasselt, Belgium

ER -

ID: 335439