Ontwikkeling van aptameer-gebaseerde radiofarmaca: cytotoxiciteit, specificiteit en labeling met koud lutetium

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Ontwikkeling van aptameer-gebaseerde radiofarmaca: cytotoxiciteit, specificiteit en labeling met koud lutetium. / Gijs, Marlies; Baatout, Sarah (Peer reviewer).

Antwerp, Belgium : UA - Universiteit Antwerpen, 2011. 77 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{ace527d242584a82939014700f7caf90,
title = "Ontwikkeling van aptameer-gebaseerde radiofarmaca: cytotoxiciteit, specificiteit en labeling met koud lutetium",
abstract = "In deze masterthesis werd de cytotoxiciteit van Lu, Hf (vervalproduct van Lu) en Ga getest voor gezonde endotheelcellen aan de hand van flowcytometrie en microscopie. Hierbij kunnen we concluderen dat Lu en Ga een lagere toxiciteit bezitten in vergelijking met Hf. In de toekomst zal de toxiciteit eveneens op andere weefsels (lever, nieren en beenmerg) worden getest. Verder werd aan de hand van flowcytometrie en EMSA de bindingskarakteristieken van verschillende aptameren getest. Beide technieken suggereren binding van de geteste aptameren met hun doelwit. In de toekomst zullen deze bindingskarakteristieken ook ge{\"e}valueerd moeten worden na koppeling met een bifunctionele chelator en na labeling met Lu-177 en Ga-68. Via een saturatie microtiter plaat experiment konden we vaststellen dat labeling met Lu-177 geen invloed heeft op de bindingsaffiniteit van nanobodies voor hun doelwit. Tot slot werd de labeling van aptameren met Lu bestudeerd. Aan de hand van ESI-MS konden we gelabelde aptameren detecteren. Een verdere optimalisatie van het protocol is vereist om deze preliminaire resultaten te bevestigen.",
keywords = "radiofarmaca, aptameren, cytotoxiciteit, specificiteit, lutetium",
author = "Marlies Gijs and Sarah Baatout",
note = "Score = 2",
year = "2011",
month = "6",
day = "29",
language = "English",
publisher = "UA - Universiteit Antwerpen",
school = "UA - Universiteit Antwerpen",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Ontwikkeling van aptameer-gebaseerde radiofarmaca: cytotoxiciteit, specificiteit en labeling met koud lutetium

AU - Gijs, Marlies

A2 - Baatout, Sarah

N1 - Score = 2

PY - 2011/6/29

Y1 - 2011/6/29

N2 - In deze masterthesis werd de cytotoxiciteit van Lu, Hf (vervalproduct van Lu) en Ga getest voor gezonde endotheelcellen aan de hand van flowcytometrie en microscopie. Hierbij kunnen we concluderen dat Lu en Ga een lagere toxiciteit bezitten in vergelijking met Hf. In de toekomst zal de toxiciteit eveneens op andere weefsels (lever, nieren en beenmerg) worden getest. Verder werd aan de hand van flowcytometrie en EMSA de bindingskarakteristieken van verschillende aptameren getest. Beide technieken suggereren binding van de geteste aptameren met hun doelwit. In de toekomst zullen deze bindingskarakteristieken ook geëvalueerd moeten worden na koppeling met een bifunctionele chelator en na labeling met Lu-177 en Ga-68. Via een saturatie microtiter plaat experiment konden we vaststellen dat labeling met Lu-177 geen invloed heeft op de bindingsaffiniteit van nanobodies voor hun doelwit. Tot slot werd de labeling van aptameren met Lu bestudeerd. Aan de hand van ESI-MS konden we gelabelde aptameren detecteren. Een verdere optimalisatie van het protocol is vereist om deze preliminaire resultaten te bevestigen.

AB - In deze masterthesis werd de cytotoxiciteit van Lu, Hf (vervalproduct van Lu) en Ga getest voor gezonde endotheelcellen aan de hand van flowcytometrie en microscopie. Hierbij kunnen we concluderen dat Lu en Ga een lagere toxiciteit bezitten in vergelijking met Hf. In de toekomst zal de toxiciteit eveneens op andere weefsels (lever, nieren en beenmerg) worden getest. Verder werd aan de hand van flowcytometrie en EMSA de bindingskarakteristieken van verschillende aptameren getest. Beide technieken suggereren binding van de geteste aptameren met hun doelwit. In de toekomst zullen deze bindingskarakteristieken ook geëvalueerd moeten worden na koppeling met een bifunctionele chelator en na labeling met Lu-177 en Ga-68. Via een saturatie microtiter plaat experiment konden we vaststellen dat labeling met Lu-177 geen invloed heeft op de bindingsaffiniteit van nanobodies voor hun doelwit. Tot slot werd de labeling van aptameren met Lu bestudeerd. Aan de hand van ESI-MS konden we gelabelde aptameren detecteren. Een verdere optimalisatie van het protocol is vereist om deze preliminaire resultaten te bevestigen.

KW - radiofarmaca

KW - aptameren

KW - cytotoxiciteit

KW - specificiteit

KW - lutetium

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_113891

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_113891_2

M3 - Master's thesis

PB - UA - Universiteit Antwerpen

CY - Antwerp, Belgium

ER -

ID: 358141