Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet. / Vanhemelryck, Fery; Dobney, Andrew (Peer reviewer).

Diepenbeek, Belgium : PXL - Hogeschool PXL, 2008. 83 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Harvard

Vanhemelryck, F & Dobney, A 2008, 'Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet', PXL - Hogeschool PXL, Diepenbeek, Belgium.

Vancouver

Vanhemelryck F, Dobney A. Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet. Diepenbeek, Belgium: PXL - Hogeschool PXL, 2008. 83 p.

Author

Vanhemelryck, Fery ; Dobney, Andrew. / Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet. Diepenbeek, Belgium : PXL - Hogeschool PXL, 2008. 83 p.

Bibtex - Download

@phdthesis{7c156550b8d94a2388a38d3a35f568d3,
title = "Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet",
abstract = "POSEIDON is een installatie om silicium te doperen met neutronen. Om hoogenergetische neutronen te vertragen wordt een moderator gebruikt, in dit geval grafiet. Dit grafiet werd onderzocht op de aanwezigheid van neutronenabsorbeerders. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid neutronen die beschikbaar zijn voor neutronendopering. Er werd gezocht naar een geschikte analysemethode om grafiet te analyseren. Er werd gekozen om de analyses uit te voeren met ICP-MS. Met deze analysetechniek kunnen verschillende isotopen gemeten worden. Aangezien de werkzame doorsnede voor neutronenabsorptie afhankelijk is van het massagetal, is informatie over de isotopenabundantie waardevol. Voordat een grafietstaal gemeten kan worden met ICP-MS moet dit in oplossing gebracht worden. Er werden drie ontsluitingsmethodes toegepast: Een open ontsluiting op basis van geconcentreerd perchloorzuur, zwavelzuur en salpeterzuur. Een oplosprocedure met zoutzuur na verassen met kalkmelk. Een zuurontsluiting in een drukbom. De oplosprocedure met zoutzuur na verassen met kalkmelk bleek het best geschikt voor de analyse van boor. Indien er in de toekomst bestraald grafiet gemeten zal worden is de zuurontsluiting in een drukbom de meest voor de hand liggende optie. Er werden geen hoge concentraties neutronenabsorbeerders gevonden dus het grafiet kan gebruikt worden als neutronenmoderator.",
keywords = "Grafiet, boor, analyse, ontsluiting, neutronenabsorptie, moderator, zuurontsluiting, drukbom, ICP-MS",
author = "Fery Vanhemelryck and Andrew Dobney",
note = "Score = 2",
year = "2008",
month = sep,
day = "1",
language = "English",
publisher = "PXL - Hogeschool PXL",
school = "PXL - Hogeschool PXL",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Ontwikkeling van een ontsluitingsprocedure en analysemethode voor grafiet

AU - Vanhemelryck, Fery

A2 - Dobney, Andrew

N1 - Score = 2

PY - 2008/9/1

Y1 - 2008/9/1

N2 - POSEIDON is een installatie om silicium te doperen met neutronen. Om hoogenergetische neutronen te vertragen wordt een moderator gebruikt, in dit geval grafiet. Dit grafiet werd onderzocht op de aanwezigheid van neutronenabsorbeerders. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid neutronen die beschikbaar zijn voor neutronendopering. Er werd gezocht naar een geschikte analysemethode om grafiet te analyseren. Er werd gekozen om de analyses uit te voeren met ICP-MS. Met deze analysetechniek kunnen verschillende isotopen gemeten worden. Aangezien de werkzame doorsnede voor neutronenabsorptie afhankelijk is van het massagetal, is informatie over de isotopenabundantie waardevol. Voordat een grafietstaal gemeten kan worden met ICP-MS moet dit in oplossing gebracht worden. Er werden drie ontsluitingsmethodes toegepast: Een open ontsluiting op basis van geconcentreerd perchloorzuur, zwavelzuur en salpeterzuur. Een oplosprocedure met zoutzuur na verassen met kalkmelk. Een zuurontsluiting in een drukbom. De oplosprocedure met zoutzuur na verassen met kalkmelk bleek het best geschikt voor de analyse van boor. Indien er in de toekomst bestraald grafiet gemeten zal worden is de zuurontsluiting in een drukbom de meest voor de hand liggende optie. Er werden geen hoge concentraties neutronenabsorbeerders gevonden dus het grafiet kan gebruikt worden als neutronenmoderator.

AB - POSEIDON is een installatie om silicium te doperen met neutronen. Om hoogenergetische neutronen te vertragen wordt een moderator gebruikt, in dit geval grafiet. Dit grafiet werd onderzocht op de aanwezigheid van neutronenabsorbeerders. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid neutronen die beschikbaar zijn voor neutronendopering. Er werd gezocht naar een geschikte analysemethode om grafiet te analyseren. Er werd gekozen om de analyses uit te voeren met ICP-MS. Met deze analysetechniek kunnen verschillende isotopen gemeten worden. Aangezien de werkzame doorsnede voor neutronenabsorptie afhankelijk is van het massagetal, is informatie over de isotopenabundantie waardevol. Voordat een grafietstaal gemeten kan worden met ICP-MS moet dit in oplossing gebracht worden. Er werden drie ontsluitingsmethodes toegepast: Een open ontsluiting op basis van geconcentreerd perchloorzuur, zwavelzuur en salpeterzuur. Een oplosprocedure met zoutzuur na verassen met kalkmelk. Een zuurontsluiting in een drukbom. De oplosprocedure met zoutzuur na verassen met kalkmelk bleek het best geschikt voor de analyse van boor. Indien er in de toekomst bestraald grafiet gemeten zal worden is de zuurontsluiting in een drukbom de meest voor de hand liggende optie. Er werden geen hoge concentraties neutronenabsorbeerders gevonden dus het grafiet kan gebruikt worden als neutronenmoderator.

KW - Grafiet

KW - boor

KW - analyse

KW - ontsluiting

KW - neutronenabsorptie

KW - moderator

KW - zuurontsluiting

KW - drukbom

KW - ICP-MS

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_90303

M3 - Master's thesis

PB - PXL - Hogeschool PXL

CY - Diepenbeek, Belgium

ER -

ID: 128885