Oxidative stress and endoreduplication in metal-exposed Arabidopsis thaliana: Does alternative oxidase 1a play a role?

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Oxidative stress and endoreduplication in metal-exposed Arabidopsis thaliana: Does alternative oxidase 1a play a role? / Hendrix, Sophie; Vandenhove, Hildegarde (Peer reviewer); Vanmarcke, Hans (Peer reviewer).

Diepenbeek, Belgium : UHasselt - Universiteit Hasselt, 2013. 68 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Bibtex - Download

@phdthesis{0d2525f3e3d1455086a76cc90e8041b1,
title = "Oxidative stress and endoreduplication in metal-exposed Arabidopsis thaliana: Does alternative oxidase 1a play a role?",
abstract = "Vervuiling van de omgeving met metalen zoals uranium (U) en cadmium (Cd) is een probleem dat wereldwijd in vele gebieden voorkomt. Metalen die in de omgeving aanwezig zijn, kunnen worden opgenomen door planten en vervolgens plantengroei en -ontwikkeling verstoren. Opname door planten leidt bovendien tot de mogelijke introductie van metalen in de voedselketen, met negatieve effecten op de gezondheid van andere organismen tot gevolg. Daarom is het belangrijk inzicht te verwerven in de effecten van metaalstress op planten. In het huidige project werden de effecten van blootstelling aan uranium, cadmium of een combinatie van beide metalen op Arabidopsis thaliana planten onderzocht. Hierbij werden drie objectieven vooropgesteld: 1) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op de oxidatieve stressrespons 2) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op DNA-schade en -herstel 3) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op endoreduplicatie Bovendien werd de rol van alternatief oxidase 1a (AOX1a) – een component van de alternatieve elektronentransportketen in plantmitochondri{\"e}n die de productie van reactieve zuurstofvormen onder stresscondities kan verminderen – in bovengenoemde processen onderzocht door het vergelijken van de door metaalblootstelling ge{\"i}nduceerde responsen tussen wildtype en aox1a-knockout planten.",
keywords = "Uranium, Cadmium, mixture, alernatief oxidase, oxidative stress, DNA damage, gen expressie",
author = "Sophie Hendrix and Hildegarde Vandenhove and Hans Vanmarcke",
note = "Score = 2",
year = "2013",
month = "5",
language = "English",
publisher = "UHasselt - Universiteit Hasselt",
school = "Uhasselt - Hasselt University",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Oxidative stress and endoreduplication in metal-exposed Arabidopsis thaliana: Does alternative oxidase 1a play a role?

AU - Hendrix, Sophie

A2 - Vandenhove, Hildegarde

A2 - Vanmarcke, Hans

N1 - Score = 2

PY - 2013/5

Y1 - 2013/5

N2 - Vervuiling van de omgeving met metalen zoals uranium (U) en cadmium (Cd) is een probleem dat wereldwijd in vele gebieden voorkomt. Metalen die in de omgeving aanwezig zijn, kunnen worden opgenomen door planten en vervolgens plantengroei en -ontwikkeling verstoren. Opname door planten leidt bovendien tot de mogelijke introductie van metalen in de voedselketen, met negatieve effecten op de gezondheid van andere organismen tot gevolg. Daarom is het belangrijk inzicht te verwerven in de effecten van metaalstress op planten. In het huidige project werden de effecten van blootstelling aan uranium, cadmium of een combinatie van beide metalen op Arabidopsis thaliana planten onderzocht. Hierbij werden drie objectieven vooropgesteld: 1) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op de oxidatieve stressrespons 2) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op DNA-schade en -herstel 3) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op endoreduplicatie Bovendien werd de rol van alternatief oxidase 1a (AOX1a) – een component van de alternatieve elektronentransportketen in plantmitochondriën die de productie van reactieve zuurstofvormen onder stresscondities kan verminderen – in bovengenoemde processen onderzocht door het vergelijken van de door metaalblootstelling geïnduceerde responsen tussen wildtype en aox1a-knockout planten.

AB - Vervuiling van de omgeving met metalen zoals uranium (U) en cadmium (Cd) is een probleem dat wereldwijd in vele gebieden voorkomt. Metalen die in de omgeving aanwezig zijn, kunnen worden opgenomen door planten en vervolgens plantengroei en -ontwikkeling verstoren. Opname door planten leidt bovendien tot de mogelijke introductie van metalen in de voedselketen, met negatieve effecten op de gezondheid van andere organismen tot gevolg. Daarom is het belangrijk inzicht te verwerven in de effecten van metaalstress op planten. In het huidige project werden de effecten van blootstelling aan uranium, cadmium of een combinatie van beide metalen op Arabidopsis thaliana planten onderzocht. Hierbij werden drie objectieven vooropgesteld: 1) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op de oxidatieve stressrespons 2) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op DNA-schade en -herstel 3) Het bepalen van de effecten van U- en/of Cd-blootstelling op endoreduplicatie Bovendien werd de rol van alternatief oxidase 1a (AOX1a) – een component van de alternatieve elektronentransportketen in plantmitochondriën die de productie van reactieve zuurstofvormen onder stresscondities kan verminderen – in bovengenoemde processen onderzocht door het vergelijken van de door metaalblootstelling geïnduceerde responsen tussen wildtype en aox1a-knockout planten.

KW - Uranium

KW - Cadmium

KW - mixture

KW - alernatief oxidase

KW - oxidative stress

KW - DNA damage

KW - gen expressie

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_133061

M3 - Master's thesis

PB - UHasselt - Universiteit Hasselt

CY - Diepenbeek, Belgium

ER -

ID: 172789