Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63

Research output: ThesisMaster's thesis

Standard

Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63. / Wijnen, Michiel; Van Bree, Peter (Peer reviewer).

Antwerpen, Belgium : AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, 2009. 84 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

Harvard

Wijnen, M & Van Bree, P 2009, 'Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63', AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Antwerpen, Belgium.

Vancouver

Wijnen M, Van Bree P. Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63. Antwerpen, Belgium: AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, 2009. 84 p.

Author

Wijnen, Michiel ; Van Bree, Peter. / Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63. Antwerpen, Belgium : AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, 2009. 84 p.

Bibtex - Download

@phdthesis{ddefe7e355174a2789bbd23a51235f77,
title = "Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63",
abstract = "In dit onderzoek is getracht om het genucleariseerd ICP-MS toestel van het SCK•CEN te karakteriseren, met als doel de langlevende radionucliden 55Fe, 59Ni, 63Ni, 94Nb, 99Tc en 129I te detecteren. Gaandeweg is de nadruk gelegd op koud plasma techniek, een techniek die in het verleden reeds gebruikt werd voor de detectie van stabiele isotopen. Hierbij wordt een plasma met een laag RF vermogen toegepast zodat argongebaseerde interferenties afkomstig uit het plasma beperkt blijven. Deze techniek is onderzocht voor 55Fe, 59Ni en 63Ni omdat deze voldoen aan de hoofdvereiste voor het gebruik van koud plasma techniek, namelijk een lage ionisatie-energie zodat ze nog voldoende ge{\"i}oniseerd worden in het koude plasma. Dit onderzoek toont aan dat koud plasma, in combinatie met een eenvoudige scheidingsprocedure, een veelbelovende techniek is voor de detectie van deze drie radionucliden. Door de scheiding worden de isobare interferenties ge{\"i}soleerd die onmogelijk instrumenteel te reduceren zijn. Op instrumentele wijze wordt ervoor gezorgd dat de argongebaseerde interferenties in beperkte mate invloed uitoefenen op de analyses zodat uiteindelijk voldoende lage detectielimieten worden bekomen.",
keywords = "ICP-MS, koud plasma, langlevende radionucliden, Fe-55, Ni-59, Ni-63",
author = "Michiel Wijnen and {Van Bree}, Peter",
note = "Score = 2",
year = "2009",
month = jun,
language = "English",
publisher = "AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen",
school = "AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen",

}

RIS - Download

TY - THES

T1 - Voorbereidende studie van de koud plasma modus van een ICP-QMS voor de bepaling van Fe-55, Ni-59 en Ni-63

AU - Wijnen, Michiel

A2 - Van Bree, Peter

N1 - Score = 2

PY - 2009/6

Y1 - 2009/6

N2 - In dit onderzoek is getracht om het genucleariseerd ICP-MS toestel van het SCK•CEN te karakteriseren, met als doel de langlevende radionucliden 55Fe, 59Ni, 63Ni, 94Nb, 99Tc en 129I te detecteren. Gaandeweg is de nadruk gelegd op koud plasma techniek, een techniek die in het verleden reeds gebruikt werd voor de detectie van stabiele isotopen. Hierbij wordt een plasma met een laag RF vermogen toegepast zodat argongebaseerde interferenties afkomstig uit het plasma beperkt blijven. Deze techniek is onderzocht voor 55Fe, 59Ni en 63Ni omdat deze voldoen aan de hoofdvereiste voor het gebruik van koud plasma techniek, namelijk een lage ionisatie-energie zodat ze nog voldoende geïoniseerd worden in het koude plasma. Dit onderzoek toont aan dat koud plasma, in combinatie met een eenvoudige scheidingsprocedure, een veelbelovende techniek is voor de detectie van deze drie radionucliden. Door de scheiding worden de isobare interferenties geïsoleerd die onmogelijk instrumenteel te reduceren zijn. Op instrumentele wijze wordt ervoor gezorgd dat de argongebaseerde interferenties in beperkte mate invloed uitoefenen op de analyses zodat uiteindelijk voldoende lage detectielimieten worden bekomen.

AB - In dit onderzoek is getracht om het genucleariseerd ICP-MS toestel van het SCK•CEN te karakteriseren, met als doel de langlevende radionucliden 55Fe, 59Ni, 63Ni, 94Nb, 99Tc en 129I te detecteren. Gaandeweg is de nadruk gelegd op koud plasma techniek, een techniek die in het verleden reeds gebruikt werd voor de detectie van stabiele isotopen. Hierbij wordt een plasma met een laag RF vermogen toegepast zodat argongebaseerde interferenties afkomstig uit het plasma beperkt blijven. Deze techniek is onderzocht voor 55Fe, 59Ni en 63Ni omdat deze voldoen aan de hoofdvereiste voor het gebruik van koud plasma techniek, namelijk een lage ionisatie-energie zodat ze nog voldoende geïoniseerd worden in het koude plasma. Dit onderzoek toont aan dat koud plasma, in combinatie met een eenvoudige scheidingsprocedure, een veelbelovende techniek is voor de detectie van deze drie radionucliden. Door de scheiding worden de isobare interferenties geïsoleerd die onmogelijk instrumenteel te reduceren zijn. Op instrumentele wijze wordt ervoor gezorgd dat de argongebaseerde interferenties in beperkte mate invloed uitoefenen op de analyses zodat uiteindelijk voldoende lage detectielimieten worden bekomen.

KW - ICP-MS

KW - koud plasma

KW - langlevende radionucliden

KW - Fe-55

KW - Ni-59

KW - Ni-63

UR - http://ecm.sckcen.be/OTCS/llisapi.dll/open/ezp_98083

M3 - Master's thesis

PB - AP - Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

CY - Antwerpen, Belgium

ER -

ID: 91140